Παρενόχληση στο χώρο εργασίας – τι πρέπει να γνωρίζει κάθε εργαζόμενος

Παρενόχληση στο χώρο εργασίας – τι πρέπει να γνωρίζει κάθε εργαζόμενος


Στην εποχή που διανύουμε, οι εργασιακές συνθήκες βρίσκονται σε αρκετά χαμηλό ποιοτικό επίπεδο. Οι εργαζόμενοι ενδέχεται να βιώνουν στρες, να αμείβονται με χαμηλό μισθό, να υποχρεώνονται σε υπερωρίες και να βρίσκονται σε διαρκή κατάσταση άγχους.

Οι παράγοντες αυτοί αποτελούν «εύφορο» έδαφος για την εμφάνιση της λεγόμενης ηθικής παρενόχλησης των εργαζομένων ή αλλιώς «mobbing», η οποία θέτει σε κίνδυνο και την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και την ασφάλεια της εκάστοτε επιχείρησης.

Τι είναι το mobbing;

O όρος mobbing προέρχεται από την αγγλική λέξη mob, που σημαίνει κλέβω, περικυκλώνω ή ενοχλώ. Στην περίπτωση αυτή, χρησιμοποιείται για να δηλώσει οποιουδήποτε είδους παρενόχληση (λεκτική, ψυχολογική, σεξουαλική) που μπορεί ένας εργαζόμενος να υποστεί, θέτοντας την ασφάλειά του σε κίνδυνο. Περιλαμβάνει όλες τις υβριστικές φράσεις, προτάσεις σεξουαλικού περιεχομένου, φαινόμενα σωματικής βίας αλλά και ψυχολογικού bullying (κλίκες, κοινωνικός αποκλεισμός) που ένας εργαζόμενος  πιθανώς να συναντήσει σε ένα σύγχρονο εργασιακό χώρο.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το εν λόγω φαινόμενο εμφανίζεται με το υψηλό ποσοστό του 1 στους 10 εργαζομένους.

Μορφές εμφάνισης mobbing

Το φαινόμενο αυτό, που απειλεί την ασφάλεια των εργαζομένων, μπορεί να εκδηλωθεί με τρεις μορφές στο εργασιακό περιβάλλον. Η διάκριση αυτή της εργασιακής παρενόχλησης πηγάζει από το άτομο που ασκεί την επιρροή και τον υπάλληλο που την δέχεται:

  • Κάθετη (Από προϊστάμενο σε υφιστάμενο)
  • Οριζόντια (Μεταξύ συναδέλφων ίδιας ιεραρχικής βαθμίδας)
  • Ανιούσα ( Από υφιστάμενο σε προϊστάμενο)

Τρόποι αντιμετώπισης της παρενόχλησης στο χώρο εργασίας

Προκειμένου κάθε εργαζόμενος να μπορεί να νιώθει ασφαλής στο περιβάλλον που εργάζεται, πρέπει σε προσωπικό επίπεδο αλλά και στο επίπεδο των εργοδοτών να γίνουν ορισμένες ενέργειες.

Τι μπορεί να κάνει ο εργαζόμενος:

  • Να επικοινωνήσει το πρόβλημα σε αρμόδιους συναδέλφους (άτομα με εξουσία, που δεν ταυτίζονται με τα πρόσωπα που ασκούν το mobbing)
  • Αναφορά είτε σε συναδέλφους είτε σε προϊσταμένους
  • Κοινοποίηση του φαινομένου για αντιμετώπισή του από τους υπαίτιους
  • Λήψη νομικών μέτρων

Τι μπορεί να κάνει η επιχείρηση:

Η εκάστοτε επιχείρηση πρέπει να λάβει τα κατάλληλα μέσα (ανεξαρτήτου αν έχει εμφανιστεί το φαινόμενο ή όχι), για την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος.

  • Διοργάνωση σεμιναρίων
  • Ημερίδες ενημέρωσης
  • Άμεση αντιμετώπιση των εκφοβιστών
  • Χρήση ειδικού επαγγελματικού συμβούλου με στόχο τη δημιουργία ομαδικότητας εργασιακής άμιλλας

Με την υλοποίηση των προαναφερόμενων ενεργειών, μπορεί να καλλιεργηθεί ένα κλίμα που ενθαρρύνει τον εργαζόμενο να κοινοποιήσει κάθε πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίζει, να νιώθει ασφαλής στον χώρο εργασίας του και μακροπρόθεσμα να επιτευχθεί η εργασιακή ικανοποίηση.

 

Επικοινωνία
Αγ. Αναργύρων 40, Κορωπί 194 00
Δ. Σέχου 17 & Αντιμαχίδου, Αθήνα 117 43
info@spartan.gr
210 92 32 437

ΓΕΜΗ: 86872902000

facebook instagram twitter youtube linkedin tik-tok
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
 
espa-banner
great-place-to-work-certified
e banner EL