Ασφάλεια στην παιδική χαρά: Οδηγός επιβίωσης και tips για τους γονείς

Θέλετε να αναδημοσιεύσετε αυτό το άρθρο στην ιστοσελίδα σας,  να εκτυπώσετε, να αναπαράγετε και να το διανείμετε;

Μπορείτε  μόνο εφόσον φαίνονται καθαρά το λογότυπο της Spartan Security και το σχετικό ενεργό link.

paidiki xara logo

Η παιδική χαρά αποτελεί χώρο ψυχαγωγίας και διασκέδασης για όλους τους μικρούς μας φίλους. Όντας εξοπλισμένη με ποικιλία παιχνιδιών, μία επίσκεψη στην παιδική χαρά αποτελεί την πιο όμορφη στιγμή της ημέρας για τα παιδιά, για την οποία και ανυπομονούν.

Ταυτόχρονα όμως λόγω αντικειμένων και μηχανισμών που συνθέτουν τα παιχνίδια, αλλά και εξαιτίας της συναναστροφής με άλλα συνομήλικα μικρά, η παιδική χαρά μπορεί να κρύβει πολλαπλούς κινδύνους. Για τον λόγο αυτό, οι γονείς πρέπει να ακολουθήσουν ορισμένες συμβουλές και οδηγίες, με άξονα τη διατήρηση της ασφάλειας των παιδιών τους.

Εξοπλισμός παιδικής χαράς

Ο εξοπλισμός των παιχνιδιών που βρίσκονται στον χώρο, πρέπει να τηρεί τις κατάλληλες προδιαγραφές, προκειμένου να είναι φιλικές προς τις μικρές ηλικίες. Οποιαδήποτε δυσλειτουργία, καταστροφή ή φθορά στον εξοπλισμό μπορεί να προβεί τραγική για την ασφάλεια των παρευρισκόμενων.

Η επίβλεψη και διασφάλιση της ποιότητας των υπαρχόντων παιχνιδιών αποτελεί έργο συγκεκριμένων οργανισμών. Παρόλα αυτά δεν χρειάζεται να είναι κάποιος γονέας ειδικός για να εντοπίσει και από μόνος του ορισμένα σφάλματα. Ο γονείς συνίσταται:

 • Να ελέγχουν τα μηχανήματα και όργανα για σκουριά
 • Να ελέγχουν για σπασμένα μέλη (π.χ. σκαλιά, αλυσίδες προστασίας)
 • Να ελέγχουν για πιθανά κενά στον εξοπλισμό (π.χ. μεταξύ τσουλήθρας και της επιφάνειας εκκίνησης)
 • Να ελέγχουν τα καθίσματα στις κούνιες
 • Να δοκιμάζουν αν τα θεμέλια είναι καλά τοποθετημένα στο έδαφος

Περιβάλλον παιδικής χαράς

Πέρα από τα παιχνίδια που αποτελούν το κύριο συστατικό μίας παιδικής χαράς, ο χώρος συντίθεται και από άλλα στοιχεία. Αυτά μπορεί να αποτελούν υπερυψωμένες επιφάνειες (π.χ. πεζούλια), δάπεδο της παιδικής χαράς, παγκάκια ή άλλα ιδιαίτερα αντικείμενα (π.χ. αγάλματα). Είναι καθήκον κάθε γονέα να:

 • Να ελέγχει πως το δάπεδο δεν είναι επικίνδυνο σε περίπτωση πτώσης των παιδιών, αλλά να έχει απορροφητικές ιδιότητες (π.χ. καουτσούκ και όχι αιχμηρά χαλίκια και πέτρες)
 • Να αποτρέπει τα παιδιά από τα να σκαρφαλώνουν ή να ανεβαίνουν σε αντικείμενα εκτός των παιχνιδιών (αγάλματα, παγκάκια κτλ.)
 • Να ελέγξουν το περιβάλλον της παιδικής χαράς για ακατάλληλα ή αιχμηρά σκουπίδια και αντικείμενα (βελόνες, ακαθαρσίες κτλ.)

Αλληλεπίδραση με συνομήλικους

Τα παιδιά, λόγω της μικρής ηλικίας τους είναι απολύτως φυσικό να μαλώσουν, να κάνουν ομάδες και να αλληλοεπιδράσουν γενικά με άλλα μικρά που βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Οι γονείς, οφείλουν να έχουν διδάξει στο παιδί πώς να κοινωνικοποιείται και στοιχειώδεις τρόπους προκειμένου να μπορεί να συμπεριφερθεί κατάλληλα στην παιδική χαρά. Χρειάζεται το παιδί να έχει μάθει:

 • Να κάνει φιλίες
 • Να μην χειραγωγεί ενάντια σε άλλα παιδιά
 • Να μπορεί να συμπεριφερθεί κόσμια
 • Να κοινωνικοποιείται

Εφαρμόζοντας όλες τις παραπάνω συμβουλές, οι πιθανότητες πρόκλησης ατυχήματος ή τραύματος περιορίζονται σημαντικά. Η επίβλεψη όμως των γονέων αποτελεί το «κλειδί» προκειμένου να είναι επιτυχής η βόλτα στην παιδική χαρά. Ένας γονέας που γνωρίζει και είναι πρόθυμος να εφαρμόσει τα παραπάνω, αλλά ταυτόχρονα είναι διατεθειμένος να επιβλέπει διαρκώς το παιδί του, μπορεί να είναι σίγουρος για την ασφάλειά του

 

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα της Spartan Security

Τα προσωπικά σας δεδομένα επεξεργάζονται σύμφωνα με τον Γενικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2016/679 για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και την Πολιτική Απορρήτου της SPARTAN SECURITY η οποία βρίσκεται στην ιστοσελίδα της.

iso-27001_2013_2018     iso-9001_2015_2018     iso-14001_2015_2018     iso-45001_2018
iso-22301_2012_2019     iso-39001_2012_2020     iso 37001 2016     iso-20000_2020

Copyright © 2022 Spartan Security. Developed by Centiva Software Solutions

210 92 32 437 Δ. Σέχου 17 & Αντιμαχίδου Αθήνα 117 43