Τι πρέπει να προσέχουμε στα ΑΤΜ όταν κάνουμε ανάληψη χρημάτων;

Τι πρέπει να προσέχουμε στα ΑΤΜ όταν κάνουμε ανάληψη χρημάτων;


Οι υποκλοπές στα ΑΤΜ έχουν αυξηθεί, με αποτέλεσμα να γίνεται ολοένα και πιο σημαντική η ανάγκη να προστατεύετε τα στοιχεία της κάρτας σας όταν χρησιμοποιείτε τις Αυτόματες Τραπεζικές Μηχανές.

Γνωρίζετε τι είναι το skimming ;

Είναι η υποκλοπή των προσωπικών σας δεδομένων που περιέχονται στις χρεωστικές κάρτες. Συγκεκριμένα κλέβουν τον προσωπικό σας αριθμό αναγνώρισης (PIN) και τον αριθμό λογαριασμού, χρησιμοποιώντας συσκευές που είναι γνωστές ως skimmers. Για την κλοπή αυτών των δεδομένων μπορούν να χρησιμοποιηθούν τρείς τρόποι:

  1. Card Skimming: Μια συσκευή τοποθετείται στο σημείο όπου βάζετε την κάρτα σας. Αυτόματα διαβάζει τη μαγνητική λωρίδα στην κάρτα σας που έχει τον αριθμό λογαριασμού σας πάνω σε αυτήν. Η άλλη συσκευή, μια κάμερα που είναι κρυμμένη, χρησιμοποιείται για τη λήψη του PIN σας. Μόλις οι κλέφτες έχουν αυτά τα δεδομένα, τα αντιγράφουν σε μια κενή κάρτα και τη χρησιμοποιούν για να έχουν πρόσβαση στα χρήματά σας.
  2. Card Trapping: Τοποθετείται ένας μηχανισμός ή μία ταινία εντός της υποδοχής της κάρτας, και με αυτόν τον τρόπο οι κλέφτες παγιδεύουν την κάρτα σας στο ATM. Εσείς νομίζετε ότι το μηχάνημα έχει μπλοκάρει και σας έχει κρατήσει την κάρτα. Ανυποψίαστοι μόλις φύγετε θα έχουν και την κάρτα και τον κωδικό σας.
  3. Cash Trapping: Αυτός ο τρόπος κλοπής μοιάζει με το card trapping, απλά αντί για την κάρτα σας παγιδεύουν τα χρήματα. Εσείς νομίζετε ότι το μηχάνημα δεν έχει χρήματα και φεύγετε ανυποψίαστοι.

Συμβουλές για να προστατευθείτε από τη υποκλοπή στα ΑΤΜ

Ελέγξτε το χώρο γύρω σας

Πριν ξεκινήσετε τη συναλλαγή σας παρατηρήστε προσεκτικά το χώρο γύρω σας για τυχόν ύποπτες κινήσεις.

Καλύψτε τον κωδικό PIN

Χρησιμοποιείτε πάντα το χέρι σας για να καλύψετε το πληκτρολόγιο, καθώς οι κρυμμένες κάμερες μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε για να κλέψουν τον αριθμό PIN. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε ένα μηχάνημα ATM εάν κάποιος άλλος στέκεται κοντά σας. Είναι, επίσης, σημαντικό να μην δώσετε ποτέ το PIN σας σε κανέναν.

Χρησιμοποιείτε σταθερά ένα ΑΤΜ

Αν χρησιμοποιείτε συχνά το ίδιο ΑΤΜ, είναι πιο πιθανό να παρατηρήσετε αν κάτι δεν πάει καλά. Για παράδειγμα, η κάρτα σας δεν μπαίνει τόσο εύκολα, υπάρχουν σφάλματα στη συναλλαγή ή το μηχάνημα δεν λειτουργεί όπως συνήθως.

Ελέγχετε το υπόλοιπο του λογαριασμού σας συχνά

Κάντε συνήθεια να ελέγχετε το υπόλοιπό σας μία φορά την εβδομάδα. Σε περίπτωση που δείτε περίεργη κίνηση στο λογαριασμό, ενημερώστε άμεσα την τράπεζά σας.

 

 

Επικοινωνία
Αγ. Αναργύρων 40, Κορωπί 194 00
Δ. Σέχου 17 & Αντιμαχίδου, Αθήνα 117 43
info@spartan.gr
210 92 32 437

ΓΕΜΗ: 86872902000

facebook instagram twitter youtube linkedin tik-tok
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
 
espa-banner
great-place-to-work-certified
e banner EL