Εκτίναξη της εγκληματικότητας, προβλέπουν οι ειδικοί μετά την lock-down εποχή

Εκτίναξη της εγκληματικότητας, προβλέπουν οι ειδικοί μετά την lock-down εποχή


Mέχρι στιγμής, οι επιλογές της ηγεσίας της χώρας μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας φαίνεται πως δικαιώνονται όσον αφορά την διασπορά του ιού.

Ωστόσο πρέπει να είμαστε όλοι έτοιμοι για την επόμενη μέρα, καθώς δεν είναι λίγα τα «καμπανάκια» που ηχούν για την εποχή μετά την άρση του lock down. Ένα από τα σημαντικά «αγκάθια», που αναμένονται να έρθουν στην επιφάνεια, είναι η δραματική αύξηση της εγκληματικότητας.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες του «newsit.gr», ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε από τους Επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. αυξημένη επαγρύπνηση και πυκνές περιπολίες σε περιοχές που η εγκληματικότητα έχει χτυπήσει κόκκινο, τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, όσο και στην Επαρχία. Παράλληλα η χαρτογράφηση περιοχών και συμμοριών που τις λυμαίνονται, επίσης κρίθηκε απαραίτητη, καθώς στο άμεσο μέλλον θα αποτελέσει το «μπούσουλα» για τους Αστυνομικούς που θα ριχθούν στην μάχη καταπολέμησης της εγκληματικότητας. Μάλιστα Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. με μακροχρόνια εμπειρία στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας, κρούουν από τώρα τον «κώδωνα του κινδύνου», για την μετά Covid-19 εποχή, καθώς εκτιμούν πως η παρατεταμένη καραντίνα, η αυξημένη ανεργία και η οικονομική κρίση που αναμένεται να επέλθει, θα αυξήσουν δραματικά την εγκληματικότητα, κυρίως αυτή που χαρακτηρίζεται μίκρο-εγκληματικότητα.

Εγκληματολόγος Δέσποινα Σβουρδάκου

Η πρόβλεψη της γνωστής  εγκληματολόγου Δέσποινας Σβουρδάκου, δυστυχώς παραμένει στο ίδιο σκεπτικό. Η εγκληματολόγος μέσα από μια επιστημονική οπτική γωνία, διαπιστώνει πως οι δείκτες της εγκληματικότητας μετά την πανδημία θα παρουσιάσουν δραματική αύξηση και μάλιστα για συγκεκριμένους λόγους: «…το μοντέλο μελέτης δυστυχώς δείχνει πως πάμε ολοταχώς για αύξηση της εγκληματικότητας μετά την Πανδημία», λέει στην «Real» η κυρία Σβουρδάκου κι εξηγεί: «…Οι σκέψεις των πολιτών στρέφονται στο σήμερα: πως θα ξεφύγουν από τον καινούργιο, θανατηφόρο και αόρατο εχθρό. Η δεύτερη σκέψη όμως που βασανίζει και αρρωσταίνει το μυαλό, τη σκέψη και τη ψυχή είναι αυτή της επιβίωσης. Κλειστές επιχειρήσεις, κλειστά σπίτια, σχολεία, Αστυνομία που έχει καινούργιες «υποχρεώσεις», νέα είδη παραβατικότητας, και Νοσοκομεία στο «κόκκινο»!

Η ανασφάλεια στο ζενίθ!: «πως θα πληρώσω τις υποχρεώσεις μου, θα έχω δουλειά μετά τον κορονοϊό;»

«Νέοι, άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, και στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, πως θα επιβιώσουν; Οι Ρομά, οι νεαροί που είναι άνεργοι, οι άνθρωποι που αναζητούν μια δεύτερη ευκαιρία από την Πολιτεία -αφού έχουν εκτίσει την ποινή τους-, που θα βρουν εργασία; Θα επιστρέψουν στον ίδιο τρόπο ζωής; … Οι πολίτες που δουλεύουν για 300 ευρώ, αν χάσουν τη δουλειά τους, πως θα ζήσουν; Πόσοι από αυτούς θα περάσουν την «κόκκινη γραμμή» και θα παρανομήσουν; … Τα άτομα της τρίτης ηλικίας θα θυματοποιηθούν περισσότερο, για ρούχα, τιμαλφή και ίσως για λίγα ευρώ. … Δυστυχώς φοβάμαι πως η επόμενη ημέρα μετά την πανδημία δεν θα είναι ίδια μ’ αυτές που ζήσαμε πριν. Η εγκληματικότητα, λόγω της κοινωνικής αναταραχής που θα επιφέρει η οικονομική ύφεση, θα εκτινάξει την εγκληματικότητα και μάλιστα την στιγμή που ήδη οι αστυνομικοί θα είναι κουρασμένοι από την υπέρ προσπάθεια που κατέβαλαν για τους ελέγχους τις ημέρες του κορονοϊού», καταλήγει η κ. Σβουρδάκου.

Παγκόσμια ανησυχία των πολιτικών ηγετών.

Δυστυχώς τις προβλέψεις των Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και της γνωστής εγκληματολόγου, ενστερνίζονται οι πολιτικές ηγεσίες σε διεθνές επίπεδο. Σε μεγάλο βαθμό οι ειδικοί ανησυχούν περισσότερο για την φτώχεια και την εγκληματικότητα ως απόρροια της οικονομικής κρίσης, παρά για την πανδημία. Με βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα, προσπαθούν να εκπονήσουν ένα σχέδιο αναχαίτισης του κύματος της εγκληματικότητας, που σύμφωνα με διεθνείς εκτιμήσεις θα προκύψει έπειτα από την υποχώρηση των κυμάτων τις πανδημίας.

Συμβουλές από την ομάδα της Spartan Security

Ως ειδική στην πρόληψη και την ασφάλεια, η ομάδα της Spartan Security μετά την έξοδο από την καραντίνα, προτείνει να μεριμνήσετε έγκαιρα και με ατομική υπευθυνότητα για την ασφάλεια της οικογένειας και της περιουσίας σας τηρώντας πάντα πιστά την προβλεπόμενη διαδικασία αντιμετώπισης της νόσου, με τα γνωστά σε όλους σημεία-κλειδιά: απόσταση, υγιεινή, μειωμένες επαφές και μάσκες, όπως προβλέπονται από την πολιτική προστασία και τους υγειονομικούς της χώρας μας.

Αξίζει να προσπαθήσομε μετά την άρση των μέτρων να περιορίσουμε όλοι μαζί και ενωμένοι την πρώτη φάση της πανδημίας, ώστε χωρίς περαιτέρω έξαρση, να βρεθούν άμεσα λύσεις για την επόμενη μέρα.

Spartan Security: Κρατάμε το δόρυ της ασφάλειας!

Επικοινωνία
Αγ. Αναργύρων 40, Κορωπί 194 00
Δ. Σέχου 17 & Αντιμαχίδου, Αθήνα 117 43
info@spartan.gr
210 92 32 437

ΓΕΜΗ: 86872902000

facebook instagram twitter youtube linkedin tik-tok
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
 
espa-banner
great-place-to-work-certified
e banner EL