Oι ευεργετικές ιδιότητες της θάλασσας

Oι ευεργετικές ιδιότητες της θάλασσας


Η θάλασσα αποδεδειγμένα έχει θαυματουργές επιδράσεις στην υγεία μας. Η απεραντοσύνη της θάλασσας έκρυβε πάντοτε θεραπευτικές ιδιότητες, καθώς το θαλασσινό νερό είναι δύναμη ζωής. Μας διεγείρει, μας ανανεώνει, μας αναζωογονεί και μας προστατεύει.

 

Από την εποχή του Ιπποκράτη, τόσο οι επιστήμονες όσο και οι καλλιτέχνες, υμνούν ποικιλοτρόπως το αλμυρό υγρό στοιχείο, καθώς αντιπροσωπεύει την χαλάρωση, την ευεξία και την θεραπεία του ανθρώπινου πόνου.

Το καλοκαίρι, γενικά, θεωρείται η «Χρυσή Εποχή» και παρατηρείται ύφεση όλων των παθήσεων, με σπάνιες εξαιρέσεις τα κύματα έντονου καύσωνα. Αυτό δικαιολογεί την πτώση των ποσοστών θνησιμότητας κατά τους θερινούς μήνες. Καθόλου τυχαίο, αν λάβουμε υπόψη τις ευεργετικές ιδιότητες του αλμυρού νερού, της άμμου και του ήλιου.

Ολιστικές θεραπείες

Η θάλασσα, η ζεστασιά της άμμου και το αεράκι που έρχεται από το πέλαγος είναι ευεργετικά για την υγεία μας! Ελάτε να το ανακαλύψουμε μαζί τους λόγους για τους οποίους επηρεάζει θετικά, το οργανισμό αλλά και την διάθεση μας:

• Αποτελεί μια έξοδο διαφυγής από την καθημερινότητα.
• Είναι το μέρος που επιλέγουμε για να ηρεμήσουμε, να σκεφτούμε και να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις.
• Προσφέρει γαλήνη και βελτιώνει ψυχικές διαταραχές, όπως το άγχος, τη νευρικότητα, την αυπνία, την απάθεια ακόμα και τη κατάθλιψη.
• Τα θαλάσσια άλατα είναι αποτοξινωτικά για το δέρμα.
• Τα φύκια έχουν σημαντικές ενυδατικές ιδιότητες.
• Η λάσπη της θάλασσας είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία, που βοηθούν στη σύσφιξη της επιδερμίδας.
• Η ζεστασιά της άμμου, μπορεί να βοηθήσει σε πολλές παθήσεις, (με εξαίρεση τις καρδιοπάθειες, τους κιρσούς ή τις ευρυαγγείες). Η κάλυψη με τη ζεστή άμμο διαστέλλει τα αγγεία και τους μυς και η θερμότητα θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετική στα μυοσκελετικά προβλήματα.
• Το θαλασσινό νερό βελτιώνει σημαντικά την υφή του δέρματος, αυξάνει την ελαστικότητά του, ανακουφίζει και θεραπεύει.
• Το ιώδιο ενισχύει τη δραστηριότητα του θυρεοειδούς και καταπολεμά τις λοιμώξεις καθώς σκοτώνει παράσιτα, βακτήρια και μύκητες.
• Η θαλασσοθεραπεία αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος με την αναπλήρωση βασικών μετάλλων στο σώμα.
• Η εισπνοή θαλασσόνερου βοηθά στις αλλεργίες αλλά και σε παθήσεις όπως η βρογχίτιδα και η ιγμορίτιδα, ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα της γρίπης.
• Τα μάτια ξεκουράζονται όταν αγναντεύουν σε ανοιχτό ορίζοντα κι έτσι η παραλία προσφέρει στους μυς των οφθαλμών μια μοναδική χαλάρωση.
• Το γαλάζιο αλλά και το μπλε σκούρο χρώμα της θάλασσας έχουν χαλαρωτικές ιδιότητες. Στις εναλλακτικές θεραπείες (χρωματοθεραπεία, αγιουρβέδα κ.λπ.) θεωρείται ότι το μπλε έχει ήπια παυσίπονη δράση, μειώνει την αιμορραγία και βοηθά στην επούλωση των πληγών. Επίσης αυτά τα χρώματα μειώνουν την αρτηριακή πίεση αφού η οπτική επαφή και μόνο προκαλεί μια αίσθηση δροσιάς.
• Το κολύμπι στο νερό της θάλασσας μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τη γενική υγεία μας.

Θαλασσινό νερό η απόλυτη πηγή ζωής

Η απόδειξη ότι η θάλασσα αποτελεί πηγή ζωής βασίζεται στη γενική συγκρότηση της σύγχρονης πανίδας, αλλά κυρίως στην ομοιότητα της χημικής σύστασης των σωματικών υγρών του ανθρώπινου οργανισμού και του θαλασσινού νερού. Το θαλασσινό νερό περιέχει και τα 92 μεταλλικά στοιχεία που βρίσκονται στη φύση και στον οργανισμό μας. Και ειδικότερα:
Μαγνήσιο: Είναι απαραίτητο τόσο για τη μυϊκή όσο και για τη νευρική δραστηριότητα του οργανισμού, για τη σταθεροποίηση της θερμοκρασίας σώματος, καθώς και για τη δομή των οστών.
Ασβέστιο: Απόλυτα αναγκαίο για την πήξη του αίματος και για τη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων.
Νάτριο: Βοηθά στην ενυδάτωση των κυττάρων, αφού παρακρατεί νερό στο εσωτερικό των μυών.
Ιώδιο: Σταθεροποιεί το μεταβολισμό και επεμβαίνει επιβοηθητικά στην ανάπτυξη.

Περιορισμοί για τις ευπαθείς ομάδες

Ωστόσο υπάρχουν και ορισμένες παθήσεις, που η θαλασσοθεραπεία όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματική, αλλά μπορεί να δημιουργήσει βλάβες. Πρόκειται για περιπτώσεις όπου το άτομο πάσχει από:
- Νεφρική ανεπάρκεια, διότι η ζέστη και η αύξηση της εξάτμισης υγρών θα υπέβαλλε σε στρες τα νεφρά.
- Προβλήματα στην καρδιά, τα οποία δεν έχουν σταθεροποιηθεί ή ρυθμιστεί καθώς το θαλάσσιο κλίμα διεγείρει τη λειτουργία της καρδιάς και μπορεί -κατά συνέπεια- να επιδεινώσει τα συμπτώματα.
- Ιδιαίτερες δερματικές παθήσεις, διότι το αλμυρό νερό η άμμος και ο ήλιος μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς.
- Δυσλειτουργίες του θυρεοειδή, ο οποίος αν υποβληθεί στην υψηλή συγκέντρωση ιωδίου που χαρακτηρίζει το θαλάσσιο περιβάλλον, θα απορυθμιστεί ακόμη περισσότερο.
- Σοβαρή αναιμία ή όταν το άτομο αναρρώνει από σοβαρή πάθηση και είναι πολύ εξασθενημένο.

Απολαυστικό μαγικό άγγιγμα φροντίδας

Συνοψίζοντας, τα μπάνια στη θάλασσα δεν αποτελούν μόνο μια μορφή διασκέδασης.Η σύσταση του θαλασσινού νερού συμβάλλει στην αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων υγείας ενώ προσφέρει και ένα αίσθημα αναζωογόνησης και ευεξίας. Πάνω από όλα όμως, το συναίσθημα που μας δημιουργεί η θέα της θάλασσας και η αίσθησή μας όταν βυθιζόμαστε στο νερό της, είναι δύο εμπειρίες αρκετές για να μας συναρπάσουν.

Μετά από έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα ευχόμαστε ΚΑΛΑ ΜΠΑΝΙΑ με ασφάλεια!

 

* Οι πληροφορίες του άρθρου στοχεύουν αποκλειστικά στην ενημέρωση και δεν αποτελούν προτάσεις για πρόληψη ή θεραπεία νοσηρών καταστάσεων χωρίς την έγκριση γιατρού.

 

Πηγή: medlabnews.gr - iatrikanea.gr

 

Επικοινωνία
Αγ. Αναργύρων 40, Κορωπί 194 00
Δ. Σέχου 17 & Αντιμαχίδου, Αθήνα 117 43
info@spartan.gr
210 92 32 437

ΓΕΜΗ: 86872902000

facebook instagram twitter youtube linkedin tik-tok
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
 
espa-banner
great-place-to-work-certified
e banner EL