Τι τροφοδοτεί το έγκλημα την εποχή του Covid

Θέλετε να αναδημοσιεύσετε αυτό το άρθρο στην ιστοσελίδα σας,  να εκτυπώσετε, να αναπαράγετε και να το διανείμετε;

Μπορείτε  μόνο εφόσον φαίνονται καθαρά το λογότυπο της Spartan Security και το σχετικό ενεργό link.

COVID

 

Η πανδημία του κορονοϊού έφερε πολλές αλλαγές πρακτικές αλλά και ψυχολογικές σε όλους τους κλάδους της ζωής μας, από τον οικονομικό, τον εργασιακό και τον κοινωνικό, μέχρι τον εκπαιδευτικό, τον προσωπικό και τον υγειονομικό. Το lockdown δεν άλλαξε μόνο τον τρόπο ζωής των ανθρώπων, αλλά επηρέασε και την εγκληματικότητα. Οι κακοποιοί εκμεταλλεύτηκαν γρήγορα τις ευκαιρίες της κρίσης, προσαρμόζοντας τους τρόπους λειτουργίας τους στα νέα δεδομένα ή συμμετέχοντας σε εγκληματικές δραστηριότητες άλλης μορφής.

Μεταβολή στους δείκτες και τους τρόπους εγκληματικότητας

Αν και θα περιμέναμε οι δείκτες εγκληματικότητας να μειωθούν αισθητά καθώς οι άνθρωποι βρίσκονταν στα σπίτια τους τις περισσότερες ώρες της ημέρας, αντιθέτως οι διαρρήκτες δε δίσταζαν να παραβιάζουν σπίτια με τους ιδιοκτήτες τους μέσα και ασκώντας βία σε αυτούς. ‘Οπως εξάλλου αποδεικνύεται από τα ΜΜΕ καθημερινά, η σύγχρονη εγκληματικότητα συνεχώς μεταβάλλεται και εξελίσσεται, την στιγμή που η βαναυσότητα και η αγριότητα για μια απλή διάρρηξη, άρχισε να χτυπάει κόκκινο.
Στο στόχαστρο βέβαια βρίσκονται και τα πιο απομονωμένα σπίτια, τα οποία μπορούν να διαρρήξουν «χωρίς φόβο». Τα κλειστά καταστήματα αποτελούν επίσης κύριο στόχο δράσης. Επιπλέον, η ελαττωμένη κίνηση στους δρόμους «ευνόησε» και την κλοπή αυτοκινήτων. Παράλληλα, αυξητική ήταν και η τάση σε αδικήματα όπως η ενδοοικογενειακή βία, οι δολοφονίες και η διαδικτυακή απάτη.

Ασφαλώς υπήρξαν και περιπτώσεις που οι κλοπές μειώθηκαν αισθητά, όπως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπου η μειωμένη κίνηση συνέβαλλε στην δυσκολία των επιτήδειων να «δουλέψουν» ανενόχλητοι μέσα στο πλήθος. Αντίστοιχη μείωση κλοπών παρατηρήθηκε σε χώρους που η πολυκοσμία ευνοούσε άνομες πράξεις.


Κοινωνικοί παράγοντες που οδηγούν στο έγκλημα

Σύμφωνα με το ΚΕΘΕΑ, κατά τη διάρκεια του lockdown αυξήθηκαν τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα οι άνθρωποι να καταφύγουν στα ναρκωτικά και το ποτό. Ποιοί όμως είναι οι επιπλέον παράγοντες που οδηγούν στο έγκλημα την εποχή του Covid;

• Η υποχρεωτική παραμονή στο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, μακριά από τους φίλους και άλλα αγαπημένα πρόσωπα και η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση.
• Η ανάγκη για διαδικτυακές αγορές και συναλλαγές.
• Η αδυναμία για την κάλυψη των πρώτων αναγκών.
• Η υψηλή ζήτηση για ορισμένα προϊόντα.
• Η απώλεια θέσεων εργασίας και κατ’ επέκταση η ανεργία.
• Η προσκόλληση στην τηλεόραση, το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
• Η πολύωρη εργασία από το σπίτι και ο μη διαχωρισμός εργασιακού και προσωπικού χώρου.
• Οι περιορισμοί στη δημόσια ζωή.
• Το αυξημένο άγχος και ο φόβος.
• Το πολύμηνο κλείσιμο της εστίασης, των κέντρων αισθητικής και ομορφιάς αλλά και άλλων επιχειρήσεων.

Τρόποι αντιμετώπισης

Η Spartan Security βρίσκεται δίπλα σας κρατώντας το δόρυ της ασφάλειας εδώ και 32 χρόνια, ενισχύοντας τα συστήματα ασφάλειας, υιοθετώντας νέους τρόπους πρόληψης, περιορισμού και εξιχνίασης των άνομων πράξεων και υπηρετώντας με συνέπεια τον δύσκολο αυτό κλάδο με υπηρεσίες πάνω από τις προσδοκίες σας.

Επιλέξτε το πανελλαδικό δίκτυο συνεργατών της Spartan Security για να ενημερωθείτε για την ασφάλεια του σπιτιού και του χώρου εργασίας σας και επωφεληθείτε από τις αποκλειστικές λύσεις και τα μοναδικά προνόμια που προσφέρουμε. Για μια πληρέστερη ενημέρωση στις νέες τάσεις της αγοράς στην ηλεκτρονική φύλαξη, συμβουλευτείτε τον πιστοποιημένο εγκαταστάτη σας.

ΠΗΓΕΣ: ΚΕΘΕΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Spartan Security: Η ασφάλεια είναι θέμα επιλογής!

 

 

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα της Spartan Security

Τα προσωπικά σας δεδομένα επεξεργάζονται σύμφωνα με τον Γενικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2016/679 για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και την Πολιτική Απορρήτου της SPARTAN SECURITY η οποία βρίσκεται στην ιστοσελίδα της.

iso-27001_2013_2018     iso-9001_2015_2018     iso-14001_2015_2018     iso-45001_2018
iso-22301_2012_2019     iso-39001_2012_2020     iso 37001 2016     iso-20000_2020

Copyright © 2022 Spartan Security. Developed by Centiva Software Solutions

210 92 32 437 Δ. Σέχου 17 & Αντιμαχίδου Αθήνα 117 43