Τεχνολογική Εξέλιξη και oι Kίνδυνοι που αναπτύσσει


TECH

Η τεχνολογία με τη ραγδαία εξέλιξη που έχει γνωρίσει τις τελευταίες δεκαετίες έχει επηρεάσει -θετικά, αλλά και αρνητικά- τις περισσότερες εκφάνσεις του καθημερινού βίου, δημιουργώντας πρωτόγνωρα δεδομένα για την περαιτέρω προώθηση της δημιουργικότητας, αλλά και νέες συνθήκες για τους στόχους που θέτουν πλέον οι άνθρωποι.

Ανάμεσα στα θετικά είναι :

  • Ανανέωση  και βελτιστοποίηση  στις συνθήκες εργασίας
  • Σημαντική ενίσχυση στον τομέα της υγείας
  • Βελτίωση στην καθημερινότητα των πολιτών
  • Αποτελεσματικότερη αξιοποίηση πλουτοπαραγωγικών πηγών
  • Διάδοση του πολιτισμού και ενίσχυση του μορφωτικού επιπέδου

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος αντί να υπηρετεί τις ανάγκες της ανθρωπότητας, προσανατολίζεται στην εξυπηρέτηση τεράστιων οικονομικών συμφερόντων ή πολιτικών σκοπιμοτήτων, με συνέπεια να παρεκκλίνει από τους ανθρωπιστικούς της σκοπούς.

Φαινόμενα που πιστοποιούν την παραπάνω διαπίστωση είναι:

  • Στράτευση της επιστημονικής γνώσης σε πολεμικούς εξοπλισμούς – κίνδυνος για την ειρήνη.  Η δύναμη της επιστημονικής γνώσης χρησιμοποιείται στα πλαίσια του διεθνούς ανταγωνισμού για την εξασφάλιση της υπεροπλίας.
  • Οικολογικό πρόβλημα.  Η επιστημονική γνώση πολλαπλασιάζει την παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον με την αλόγιστη βιομηχανική ανάπτυξη και την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, με συνέπεια να διαταράσσεται η οικολογική ισορροπία.
  • Κερδοσκοπική διαχείριση του επιστημονικού πλούτου.  Σημαντικοί κίνδυνοι απορρέουν από την κερδοσκοπική διαχείριση και την οικονομική εκμετάλλευση των επιστημονικών ανακαλύψεων, ιδιαίτερα στον τομέα της Γενετικής.

Οι μεγάλοι κίνδυνοι ωστόσο είναι και εκείνοι που προκύπτουν από την ανάπτυξη της Τεχνικής Νοημοσύνης με εστίαση στους παρακάτω :

Το Deepfake που εξαπλώνεται και η παγίδα με τις διαφημίσεις

Ένα επικίνδυνο φαινόμενο απάτης που απασχολεί τις κυβερνήσεις και τις διωκτικές Αρχές σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις και στη  χώρα μας είναι το deepfake  Δηλαδή τα βίντεο, οι φωτογραφίες και κάθε είδους οπτικό ή ηχητικό υλικό, το οποίο έχει δημιουργηθεί με εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης με στόχο την εξαπάτηση των πολιτών. Οι διαδικτυακές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες παρέχονται πλέον είτε δωρεάν είτε με χαμηλό αντίτιμο, «μαθαίνουν» τα χαρακτηριστικά ενός προσώπου και αντικαθιστούν το πρόσωπο ή τη φωνή του.

Τα deepfake μπορούν να καταστρέψουν κάποιον προσωπικά ή να προκαλέσουν προβλήματα στην εθνική ασφάλεια μιας χώρας, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται ότι ίσως στο μέλλον να γίνουν αιτία ακόμα και για διπλωματικές κρίσεις.

Ο κίνδυνος εξαπάτησης του κοινού από διαφημίσεις που προβάλλονται σε έγκυρα και αξιόπιστα sites είναι μεγάλος αφού εμφανίζονται πρόσωπα υψηλής αναγνωσιμότητας να διαφημίζουν φάρμακα και επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα και χρυσό.

Θα πρέπει όλοι να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε αντίστοιχες διαφήμισης επενδυτικών προγραμμάτων, είτε για τη διακίνηση και πώληση φαρμάκων μέσω διαδικτύου η οποία  απαγορεύεται ρητά από τη νομοθεσία της χώρας μας.

Τα Spam & Scam emails (ανεπιθύμητα ή ψευδή emails) η συχνότερη απειλή στο διαδίκτυο.

Πρόκειται για διαφημιστικά, online αγαθά, πορνογραφικού περιεχομένου, τζόγου, dating, φιλανθρωπικές δωρεές καθώς και ψεύτικες ειδοποιήσεις για ιούς.

Το email έχει γίνει ένα κρίσιμο μέρος της ζωής μας. Από σημαντικές επιχειρηματικές επικοινωνίες έως προσωπικά μηνύματα, τα email έχουν γίνει ένας ζωτικός τρόπος επικοινωνίας. Ωστόσο, με την άνοδο της χρήσης τους, έχουν γίνει πρωταρχικός στόχος για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Αυτό αφορά εταιρείες και ιδιώτες, καθώς τα email δημιουργούν σημαντικό κίνδυνο παραβίασης δεδομένων και κλοπής ταυτότητας. Eπομένως είναι  επιτακτική ανάγκη για όλους να κατανοήσουμε και να υιοθετήσουμε τις βέλτιστες πρακτικές ασφάλειας email.

Για να αποτρέψουμε αντίστοιχα emails ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα :

  1. Ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) ή τον έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA)
  2. Χρησιμοποιήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης
  3. Κρυπτογράφηση email και ασφαλείς συνδέσεις
  4. Χρησιμοποιήστε κρυπτογραφημένες συνδέσεις
  5. Μην αποκτάτε πρόσβαση στο email μέσω μη ασφαλών δικτύων Wi-Fi
  6. Χρησιμοποιήστε μια ασφαλή πύλη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
  7. Δεν αναγράφουμε τη διεύθυνση email μας οπουδήποτε

Όπως όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε όσο η τεχνολογία εξελίσσεται θα αναπτύσσονται νέοι  κίνδυνοι, με την απαραίτητη προσοχή όμως μπορούμε να επωφελούμαστε μόνο από τα θετικά της και να προστατευόμαστε από τα αρνητικά

Επικοινωνία
Αγ. Αναργύρων 40, Κορωπί 194 00
Δ. Σέχου 17 & Αντιμαχίδου, Αθήνα 117 43
info@spartan.gr
210 92 32 437

ΓΕΜΗ: 86872902000

facebook instagram twitter youtube linkedin tik-tok
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
 
espa-banner
great-place-to-work-certified
e banner EL