Χειμωνιάτικες Ιώσεις , Μύθοι & Αλήθειες, Αντιμετώπιση

Χειμωνιάτικες Ιώσεις , Μύθοι & Αλήθειες, Αντιμετώπιση


Ο χειμώνας είναι η εποχή που κυριαρχούν οι αναπνευστικές λοιμώξεις και οι ιώσεις που φέτος έκαναν την εμφάνισή τους νωρίτερα και με μεγαλύτερη ένταση σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Είναι εύλογο λοιπόν να κυριαρχεί ανησυχία για την αύξηση των ιώσεων αλλά και της εποχικής γρίπης.

Όπως για όλα τα πράγματα έτσι και για τις ιώσεις υπάρχουν μύθοι & αλήθειες όσον αφορά την ασθένεια, τι όμως ισχύει τελικά ;

  • Ο καλός ύπνος και η σωστή διατροφή κρατούν μακριά τις ιώσεις

Αλήθεια. Η σωστή διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και σε αντιοξειδωτικά συστατικά μπορεί να ενισχύσει τον οργανισμό. Σημαντικός παράγοντας που μπορεί να θωρακίσει το ανοσοποιητικό σύστημα θεωρείται και ο ύπνος αφού κατά τη διάρκειά του εκλύονται ορμόνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό.

  • Οι κανόνες υγιεινής προφυλάσσουν από τους ιούς.

Αλήθεια. Η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής είναι το Α και το Ω για την άμυνα του οργανισμού. Το πλύσιμο των χεριών είναι ο πιο βασικός και απλός κανόνας. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο «ταξιδεύουν» τα μικρόβια περνάει από τα χέρια.

  • Η ίωση αντιμετωπίζεται με αντιβίωση

Μύθος. Τα αντιβιοτικά καταπολεμούν τα μικρόβια και τα βακτήρια και όχι τους ιούς. Συνεπώς η χορήγηση αντιβιοτικών όχι μόνο δεν έχει κανένα αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση μιας ίωσης ενός κρυολογήματος ή μιας γρίπης αλλά δημιουργούν ανθεκτικότητα στα βακτήρια. Ειδικά στη χώρα μας τα ποσοστά αντοχής των μικροβίων ξεπερνούν τα ποσοστά κάθε άλλης ευρωπαϊκής χώρας και δίνουν στην Ελλάδα μία ακόμη αρνητική «πρωτιά».

  • Για την ανακούφιση του βήχα μπορούμε να πίνουμε σιρόπι

Μύθος. Παρότι θεωρούνταν αποενοχοποιημένο από τους γιατρούς, το αντιβηχικό σιρόπι στα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει διακοπεί η χορήγησή του καθώς υπάρχουν στοιχεία ότι αυτού του είδους τα φάρμακα μπορεί να βοηθούν στην αντιμετώπιση του βήχα αλλά η κωδεΐνη που περιέχουν συνδέεται με περενέργειες. Επιπλέον αντενδείκνυται χωρίς συνταγή γιατρού διότι μπορεί να καλύπτει την πραγματική αιτία του βήχα πράγμα το οποίο μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για την έκβαση της ασθένειας.

  • Το κρυολόγημα οφείλεται στο….κρύο

Μύθος. Το κρύο, η ψύχρα και η υγρασία δεν αυξάνουν την ευαισθησία του οργανισμού μας. Αυτό που αυξάνεται τους χειμερινούς μήνες είναι ο συγχρωτισμός μας μέσα στα σπίτια, τα μαγαζιά και τους κλειστούς χώρους με αποτέλεσμα οι ιώσεις να μεταδίδονται πολύ πιο εύκολα από τον έναν στον άλλον.   Ομοίως το ίδιο ισχύει και αν βγούμε έξω λουσμένοι ή χωρίς μπουφάν αυτά δεν είναι αιτίες που μπορούν να ενοχοποιηθούν για το κρυολόγημα. Ο μόνος τρόπος να «αρπάξει» κάποιος κρυολόγημα είναι να έρθει σε επαφή με τους ιούς που το προκαλούν. Φυσικά η πτώση της θερμοκρασίας δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για να «εγκατασταθούν» στον οργανισμό ιοί και να εκδηλωθούν κοινά κρυολογήματα και γρίπη.

Πώς μεταδίδονται οι ιώσεις

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 50-80% των ιώσεων μεταδίδονται από χερούλια πόρτας, χειραψίες, ακουστικά τηλεφώνων και άλλα αντικείμενα στα οποία έχουν ακουμπήσει αυτοί που πάσχουν.

Ο χρόνος ο οποίος απαιτείται για να μεταδοθεί ο ιός εξαρτάται από την ταυτότητα του ιού. Έτσι είναι δυνατόν μια ίωση να μεταδοθεί πριν εμφανιστούν τα τυπικά συμπτώματα. Το κρύωμα και η γρίπη μοιάζουν σε πολλά πράγματα. Όμως η γρίπη μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα, όπως η πνευμονία. Η βουλωμένη μύτη, ο πονόλαιμος και το φτάρνισμα είναι συνήθως τα συμπτώματα του κρυώματος. Η εξάντληση, ο πυρετός, ο πονοκέφαλος και οι δυνατοί πόνοι πιθανόν να σημαίνουν ότι έχετε κολλήσει γρίπη.

Πότε πρέπει να καλέσουμε το γιατρό μας

Συνήθως δεν χρειάζεται να καλέσουμε το γιατρό μας αμέσως μόλις εμφανίσουμε τα συμπτώματα του κρυώματος ή της γρίπης παρά μόνο στις εξής περιπτώσεις:

  • αν τα συμπτώματά μας χειροτερέψουν,
  • αν τα συμπτώματά μας κρατούν για πολύ καιρό,
  • αν, αφού αρχίσουμε να νιώθουμε λίγο καλύτερα εμφανίσουμε σημάδια ότι έχουμε ένα πιο σοβαρό πρόβλημα.

Για να νιώσουμε καλύτερα όσο είμαστε άρρωστοι:

  • Πίνουμε πολλά υγρά
  • Ξεκουραζόμαστε για μεγάλο διάστημα
  • Χρησιμοποιούμε έναν υγραντήρα

Συμβουλές για πρόληψη απέναντι στις ιώσεις

  • Δε χαιρετάμε δια χειραψίας και δε φιλάμε άτομα με γρίπη ή κρυολόγημα.
  • Πλένουμε συχνά και καλά τα χέρια μας με σαπούνι και χλιαρό νερό.
  • Δε μιλάμε στο τηλέφωνο με το στόμα κολλημένο στο ακουστικό.
  • Αποφεύγουμε το συνωστισμό και τους κλειστούς χώρους. Οι ιοί των αναπνευστικών λοιμώξεων μεταδίδονται εύκολα στο περιβάλλον του σπιτιού ή της εργασίας, ενώ το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη μετάδοσή τους έως την εμφάνιση της λοίμωξης είναι από 2 έως 5 ημέρες.
  • Ειδικότερα για τη γρίπη επιβάλλεται ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός των ομάδων υψηλού κινδύνου (ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια νοσήματα, καπνιστές επαγγελματίες υγείας, άτομα που ζουν ή εργάζονται σε ιδρύματα).

Bonus tips:

Κάνε τη γυμναστική σου

Η άσκηση προλαμβάνει το κρυολόγημα με επιστημονικές αποδείξεις! Μελέτη στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης έδειξε ότι όσοι περπατούσαν κάθε μέρα είχαν κατά 25% λιγότερα κρυολογήματα απ' ότι εκείνοι που έκαναν καθιστική ζωή.

Περιόρισε τη ζάχαρη

Η ζάχαρη που περιέχει 1 μόνο κουτάκι αναψυκτικού (περίπου 8 κουταλάκια του γλυκού!) μπορεί να μειώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος κατά 30% μέχρι και για 3 ώρες. Πώς; Ακινητοποιώντας μερικά ανοσοποιητικά κύτταρα και μειώνοντας την ικανότητά τους να περιβάλλουν και, τελικά, να καταστρέφουν τα βακτήρια.

Αέρισε τον χώρο σου

Ο καλός αερισμός των χώρων του σπιτιού και της εργασίας μειώνει το «φορτίο» των ιών που βρίσκονται στο περιβάλλον. Οι κλειστοί χώροι πρέπει να αερίζονται τουλάχιστον για 10΄ σε τακτά χρονικά διαστήματα ενώ προτείνεται η θερμοκρασία τους να είναι μεταξύ 19-22.

Φροντίζοντας τον εαυτό μας και προστατεύοντας τους γύρω μας

θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε το κύμα των ιώσεων της εποχής.




Επικοινωνία
Αγ. Αναργύρων 40, Κορωπί 194 00
Δ. Σέχου 17 & Αντιμαχίδου, Αθήνα 117 43
info@spartan.gr
210 92 32 437

ΓΕΜΗ: 86872902000

facebook instagram twitter youtube linkedin tik-tok
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
 
espa-banner
great-place-to-work-certified
e banner EL